Zöldség és gyümölcs helyett pálinka kerüljön minden magyar konyhaasztalra?

Zöldség és gyümölcs helyett pálinka kerüljön minden magyar konyhaasztalra?

Csárdi Antal azonnali kérdéssel fordult Tállai András államtitkárhoz az alapvető élelmiszerek áfája kapcsán. Az LMP politikusa sokadszorra próbálkozott, de valódi válasz ezúttal sem érkezett, csak a szokásos másról és mellébeszélés meg a személyeskedő vádaskodás.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője nem először vonta felelősségre Tállai András államtitkárt azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem hajlandó az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra csökkenteni. Mindig elutasító vagy kitérő választ kapott, és azt, hogy a költségvetés most nem engedi meg az ilyesmit, pláne nem válságos időkben. 

Csárdi azonban most újra feltette az államtitkárnak a kérdést azzal kiegészítve, hogy ha a költségvetés valóban nem bírja el az áfacsökkentés terhét, akkor hogyan bírja el az új építésű lakások áfájának csökkentését – ami a pénzügyminisztérium szerint 120 milliárd mínuszt jelent – és azt, hogy adómentessé tették az otthoni pálinkafőzését. 

Tállai András szerint minden magyar állampolgárnak jár a lakás, a kormány döntése pedig ezt a célt szolgálja. A pálinkafőzésről mint évszázados kulturális hagyományról beszélt, ami kiemelt fontosságú tevékenység. 

Vagyis a kormány szerint a pálinka fontosabb, mint a reggeli, az ebéd és a vacsora, vágott vissza erre Csárdi Antal, aki szerint ez épp fordítva a helyes: az alapvető élelmiszerek vásárlása és fogyasztása sokkal előbbre való, mint a pálinkafőzés, már csak azért is, mert előbbi még mindig nagyon sok családnak gyakran napi gondot okoz. Tállai András erre már csak mellébeszélni és személyeskedni tudott. 

Vagyis továbbra sincs a kormány részéről pontos, hiteles szakmai válasz arra nézve, hogy miért nem hajlandó az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra csökkenteni, és hogy mi az emögött megbúvó társadalompolitikai cél?