A kormány állítsa meg az alapvető élelmiszerek árának brutális növekedését, és vezesse be az 5 százalékos áfát!

A kormány állítsa meg az alapvető élelmiszerek árának brutális növekedését, és vezesse be az 5 százalékos áfát!

Az utóbbi évek és hónapok szomorú tendenciája, hogy az alapvető élelmiszerek, köztük a zöldségek és gyümölcsök árai lassan az egekbe szöknek, mondta az LMP két tagja, Kanász-Nagy Máté és Bajkó-Sokoray István, amikor sajtótájékoztatót tartottak és aláírásokat gyűjtöttek a Fehérvári úti vásárcsarnok előtt az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése érdekében.

Kanász-Nagy szerint abszurd helyzet, hogy 2020-ban az alma, a cseresznye, a barack vagy a málna már luxuscikknek számít, és hogy egy átlagkeresettel rendelkező család nagyon nehezen engedheti meg magának azt, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, vitamindús élelmiszerekből bevásároljon. Ezért az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy szabályozza az alapvető élelmiszerek árait, és akadályozza meg a zöldségek-gyümölcsök drasztikus drágulását. Hogy Magyarország valóban jobban teljesítsen a legfontosabb ennek érdekében az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése.

Bajkó-Sokoray rávilágított arra a szomorú helyzetre, hogy jelen pillanatban mi vagyunk Európa áfarekorderei. Az uniós átlag mindössze 21 százalék, de a régióban is toronymagasan mi vezetünk, miközben a többi országban kedvezményes áfakulcs vonatkozik az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is. Az egészséges étkezés nemcsak a tehetőseknek jár, hanem mindenki számára.

Az alapvető élelmiszerek ÁFA csökkentése érdekében gyűjtünk aláírásokat. Erre hívja fel a figyelmet Kanász-Nagy Máté és Bajkó-Sokoray István.

Közzétette: LMP Dél-Buda – 2020. augusztus 26., szerda