Fejenként napi 3 alma egy átlagos, négytagú családnak? Lassan megfizethetetlen luxus!

Fejenként napi 3 alma egy átlagos, négytagú családnak? Lassan megfizethetetlen luxus!

Demeter Márta azonnali kérdéssel fordult Tállai András államtitkárhoz a Parlamentben, de csak mellébeszélés meg gúnyolódás lett a válasz. Világos: a kormány nem akar áfát csökkenteni, amivel segíthetne a magyar embereken.


Demeter Márta szerint a Fidesz politikája miatt a magyar gazdaságot kirívó egyenlőtlenségek jellemzik. A kormányzati támogatások az egyre kevesebb adót fizető multinacionális cégeknél és a NER nagyvállalkozóinak zsebében landolnak. A magyar embereknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak pedig csak a propagandamaszlag és Európa legmagasabb áfája jut.


A válság kellemetlen hatása az árak folyamatos emelkedése. A különböző élelmiszereké egy év alatt 7-18%-kal ugrott meg. Az alma kilója tavaly még 305 Ft volt, most pedig több mint 600 Ft. Így viszont egyre több ember számára betarthatatlan a Müller Cecília által ajánlott fejenként napi 3 alma elfogyasztása.


Még az MNB és a KSH járványügyi jelentései is egyre sötétebb jövőt jeleznek: az infláció és az árak emelkedése, akárcsak idén, úgy jövőre is elsősorban a kispénzű, aktív háztartásokat és a nyugdíjasokat érinti majd. Az LMP ezért is kezdeményezte az élelmiszerek áfájának 5%-ra való csökkentését.


A kormány tervez-e lépni ezügyben, vagy maradunk összeszerelő üzem, melynek dolgozói, a magyar emberek egyre nehezebben élnek meg és egyre kevesebb alapvető élelmiszert tudnak vásárolni, hangzott el Demeter Márta kérdése.


Tállai András államtitkár hozta a formáját és egy párhuzamos valóságot. Előbb a kérdésen élcelődött, majd az ellenzékre, köztük az LMP-re mutogatva azt állította, korábban miattuk nem tudta a kormány csökkenteni az áfát. Most viszont a válság miatt nem aktuális a kérdés. A kis- és középvállalkozások pedig köszönik szépen, jól vannak – hála a kormánynak.