Elszállt az infláció, azonnali áfacsökkentésre van szükség

Elszállt az infláció, azonnali áfacsökkentésre van szükség

Az LMP határozottan felszólítja a kormánypártokat, hogy fogadja el a párt törvényjavaslatát az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére, mert így lehet kordában tartani az elszállt inflációt. Az LMP hónapok óta szorgalmazza az áfacsökkentést. Ha a kormány időben reagált volna, akkor a magyar családok most nem lennének ennyire szorult helyzetben.

A KSH legfrissebb adatai szerint az augusztusi infláció 3,9 százalék volt, ami az egyik legmagasabb az Európai Unióban. A valóságban az infláció ennél sokkal jobban sújtja a magyar embereket, hiszen az üzemanyagárak csökkentek. A családok egyre kevésbé jutnak hozzá az egészséges élelmiszerekhez, mivel az elmúlt évben a zöldségek és gyümölcsök közel 20, a tej és a tojás ára 10 százalékkal emelkedtek.

Az alapvető élelmiszereket a legmagasabb adókulccsal terhelni erkölcstelen, mert ennie mindenkinek kell, ez a legalapvetőbb szükséglet a levegő és a víz után. A legtöbb európai országban éppen ezért az alapvető élelmiszerek kedvezményesen adóznak.

A kormány fordítva ül a lovon, amikor azt kommunikálja, hogy ez a lépés 100 milliárd forintot vesz el a költségvetéstől. Ez a lépés ugyanis 100 milliárddal több forintot hagy a magyar emberek zsebében, amit most a Fidesz MotoGP pályára és Vadászati kiállításra költ.

Csárdi Antal
országgyűlési képviselő LMP

1 thought on “Elszállt az infláció, azonnali áfacsökkentésre van szükség

Comments are closed.