Családok százezreinek segítene az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése, de az államtitkár ezt nem érti

Családok százezreinek segítene az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése, de az államtitkár ezt nem érti

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője azonnali kérdéssel fordult Tállai András államtitkárhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökéhez. 

Csárdi szerint a járvány miatt családok százezrei kénytelenek jóval kevesebb pénzből megélni, mint eddig – és ez meglátszik a bevásárló kosarukon is. Például az alapvető élelmiszerekre már nem jut annyi, ezért itt lenne az ideje, hogy a kormány csökkentse ezen termékek áfáját 5%-ra – épp úgy, ahogy a gyógyszerek áfájával is megtette. Majd azt a kérdést szegezte az államtitkárnak, hogy szerinte hány embert érint az alapvető élelmiszerek megvásárlása és hányat az éttermi étkezés vagy egy új építésű lakás megvétele, mert ez utóbbiak áfája 5%, előbbié pedig 27%. 

Tállai András válaszadás helyett arról beszélt, hogy Csárdi Antal nem nem említ konkrétumokat, így válaszolni sem tud a kérdésére. Csárdi Antal viszontválaszában részletezte, hogy mik tartoznak az alapvető élelmiszerek közé, majd újra feltette a kérdését, de válasz helyett ezúttal is csak szemrehányást kapott, meg azt az információt, hogy a kormány micsoda nagyszerű általános béremelést hajtott végre az elmúlt években. De valamiért a családok mégis egyre kevesebb jó minőségű alapvető élelmiszert tudnak belőle vásárolni. 

Kép készítő: Illyés Tibor | Forrás: MTI/MTVA