A kormány látszatintézkedései még alamizsnának sem jók, nem hogy segítségnek!

A kormány látszatintézkedései még alamizsnának sem jók, nem hogy segítségnek!

A novembertől esedékes nyugdíjemelés nem oldja meg az élelmiszer-áremelkedésből fakadó problémákat. Az LMP szerint az áfacsökkentés és a rendes nyugdíjemelés viszont pontosan ezt tenné. 

Novemberben az idősek már az emelt összegű érkezik nyugdíjat kapják, de mindazok, akik egyébként is szerényebb nyugdíjban részesülnek, annyira most sem örülhetnek. Az 1,2 százalékos emelés ugyanis egyáltalán nem akkora mértékű, mint az élelmiszerek áremelkedése, 100 ezer Ft-os nyugdíj esetében havi 1200 Ft-ot jelent. Az élelmiszerár-növekedés az elmúlt időszakban 7,8 százalék volt. 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint az említett 1200 Ft-os összeg maximum 3 kilogramm alma megvásárlására elegendő – amikor szezon van, mert akkor 400 Ft körül van az alma ára. Szezonon kívül viszont már ennél kevesebbet tudnak megvenni belőle. Miközben Müller Cecília fejenként napi 3 almát ajánl mindenki számára. Azt persze sosem teszi hozzá, hogy mindezt miből vegyék meg a magyar emberek. 

Az LMP ezért azt javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a nyugdíjasok fogyasztói kosarát, és ennek alapján számolja újra az infláció mértékét. Ez pedig aztán a nyugdíjak emelésének az alapja is lehet. A legjobb viszont az lenne, ha az alapvető élelmiszerek áfáját a felháborítóan magas 27%-ról 5%-ra csökkentené. Az ugyanis nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem minden magyar embernek nagy segítség lenne. Csak sajnos a kormány inkább mellébeszél, másról beszél vagy nem beszél. Jobban bízik a látszatintézkedésekben, mint a valódi tettekben.

Írja alá petíciónkat most az élelmiszerek áfacsökkentéséért!